Από την πρώτη online υπεραγορά στην Κύπρο το 2005 στο WaysExpressΤο έτος είναι 2005, το facebook δεν έχει έρθει για τα καλά στην Ευρώπη και επικεντρώνεται επί το πλείστον σε πανεπιστήμια, ο κόσμος ακόμη παίζει φιδάκι στα κινητά του (long live Nokia 3310) και μερικοί πρωτοπόροι στέλνουν MMS ή emails από το κινητό τους (long live Sony Ericsson P900). Το PayPal, η Amazon, η Google είναι γνωστά-άγνωστα (παρόλο που υπάρχουν 5+ χρόνια), οι περισσότεροι επικοινωνούμε με MSN (αλλά μερικοί από εμάς παραμένουν πιστοί και στο IRC), και ο Νίκος Ανδρονίκου ανοίγει το πρώτο διαδικτυακό σούπερ-μάρκετ στην Κύπρο!

Όπως μας αποκάλυψε στην συνέντευξη του στο Future Talks, το 2005 είχε μόλις επιστρέψει από την Αμερική όπου σπούδαζε, και ήθελε να πειραματιστεί την ιδέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας. Έτσι δημιούργησε το e-grocery.eu. Μια ψηφιακή υπεραγορά που έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να παραγγείλει διαδικτυακά και να παραλάβει τα ψώνια του στο σπίτι (πριν από 15 χρόνια). Η πληρωμή όπως είναι αναμενόμενο γινόταν μόνο με μετρητά. Με πολλές δυσκολίες η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει, όμως όπως αποδείχθηκε στην πορεία, η αγορά της Κύπρου ήταν ακόμη ανώριμη για να υιοθετήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε ευρεία κλίμακα. Έτσι το e-grocery ήρθε σε παύση.

Ο Νίκος περίμενε υπομονετικά για σχεδόν μια δεκαετία πριν κάνει την επόμενη του κίνηση. Το 2015, ανανεώνει την αρχική του ιδέα, και επικεντρώνεται πάνω στην δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος για παιδικά είδη - έτσι ξεκινά το γνωστό σε πολλούς, Diaperways. Η αγορά ουσιαστικά τον καθοδηγεί στα επόμενα του βήματα, όταν οι γονείς ξεκινούν να ζητούν προϊόντα για τους ιδίους, επιπλέον από τα παιδικά που παραγγέλνουν, όπως κρέμες, καλλυντικά, ξυριστικά κτλ. Η Diaperways μεγαλώνει και επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων που προσφέρει διαδικτυακά.

Μόλις 3 χρόνια αργότερα, το 2018, η Diaperways οδεύει προς την κατεύθυνση ενός πλήρους multistore. Τότε η ομάδα παίρνει την απόφαση να κάνει rebrand την εταιρεία σε WaysExpress - Ένα υπερ-διαδικτυακό-κατάστημα, που προσφέρει τα πάντα: Βιβλιοπωλείο, παραφαρμακείο, υπεραγορά, ηλεκτρονικά είδη και πολλά άλλα. Μέχρι το 2020 η WaysExpress έχει ήδη ανοίξει αποθήκες και επιπλέον βάση στην Ελλάδα, επεκτείνοντας τους ορίζοντες της πέραν από την Κύπρο.


Ο Νίκος επικαλείται κάποιες βασικές αρχές που τον οδήγησαν στην επιτυχία της startup του και την σωστή διαχείριση της κατά την περίοδο της καραντίνας, όπου η ζήτηση για τις υπηρεσίες της αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο σωστός τρόπος, τόπος και χρόνος παίζουν σημαντικότατο ρόλο - χρειάζεται υπομονή και στρατηγική σκέψη. Ο παλμός της αγοράς μπορεί να σου δώσει την σωστή κατεύθυνση. Τέλος, τα πρότυπα ποιότητας της υπηρεσίας σου πρέπει να παραμένουν άριστα και αναλλοίωτα, πάντα.


Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος - Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Brief.com.cy.